Werkwijze


De werkwijze en methoden binnen de dienstverlening van VKV Consult zijn gebaseerd op een aantal principes, namelijk de Safety Culture Ladder en de Arbeidshygiënische strategie. De RI&E en het plan van aanpak is gebaseerd op de Fine & Kinney methode, waardoor risico’s een kwantitatieve score toegediend krijgen en waarmee ze op basis daarvan geprioriteerd kunnen worden. Wij onderscheiden ons in de markt door de RI&E dynamisch te maken voor organisaties, waardoor het effect van maatregelen onmiddellijk te meten is. 

 

Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder, ofwel de Veiligheidsladder, is een instrument dat wordt gebruikt om de veiligheidscultuur binnen organisaties te meten, evalueren en verbeteren. Het is specifiek gericht op het bevorderen van een positieve veiligheidscultuur in organisaties, waar veiligheid als een kernwaarde wordt beschouwd en waar medewerkers op alle niveaus betrokken zijn bij het verbeteren van de veiligheid op de werkplek.

De Safety Culture Ladder is ontwikkeld door NEN, de Nederlandse Normalisatie-instituut, en wordt vaak gebruikt in Nederland en andere landen om de veiligheidscultuur in organisaties in kaart te brengen. Het belangrijkste doel van de Safety Culture Ladder is om organisaties te helpen bij het verbeteren van hun veiligheidscultuur door:

  1. Bewustzijn: medewerkers bewust maken van het belang van veiligheid en hen betrekken bij het veiligheidsproces.
  2. Leiderschap en betrokkenheid: het stimuleren van leiderschap dat veiligheid bevordert en het betrekken van het management bij veiligheidsinitiatieven.
  3. Gedragsverandering: het aanmoedigen van gewenst veiligheidsgedrag en het verminderen van onveilig gedrag.
  4. Continue verbetering: het bevorderen van een cultuur van voortdurende verbetering in termen van veiligheid.

De Safety Culture Ladder werkt met verschillende niveaus, vergelijkbaar met een ladder. Hoe hoger een organisatie op de ladder staat, hoe volwassener en positiever de veiligheidscultuur wordt beschouwd. Dit systeem moedigt organisaties aan om verder te gaan dan alleen voldoen aan minimale wettelijke vereisten en om veiligheid tot een integraal onderdeel van hun bedrijfscultuur te maken. Het uiteindelijke doel is om ongevallen te verminderen en de veiligheid van medewerkers te waarborgen.

 

Arbeidshygiënische strategie

De arbeidshygiënische strategie is een aanpak binnen de arbeidsveiligheid en gezondheid die gericht is op het identificeren, evalueren en beheersen van risico’s op de werkplek om werknemers te beschermen tegen schadelijke blootstellingen. Deze strategie richt zich op het voorkomen van beroepsziekten en het waarborgen van een gezonde en veilige werkomgeving.

Het arbeidshygiënische proces bestaat uit de identificatie van de risico’s en het beoordelen van de blootstelling. Vervolgens stellen we vast wat de exacte grenswaarden zijn en bepalen de blootstellings-limieten. Wanneer we dat weten is het van belang dat we een geschikte beheersmaatregel implementeren om de blootstelling aan de risico’s te verminderen.

Bij het bepalen van de beheersmaatregel is het van belang dat we eerst kijken of we het gevaar kunnen wegnemen vanuit de bron. Hiervoor is geen competentieniveau benodigd vanuit medewerkers. Wanneer dit niet mogelijk blijkt, dan inventariseren wij of er collectieve of individuele maatregelen ingevoerd kunnen worden. Als laatste optie kunnen er persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) worden aangeboden. Voor het gebruik van PBM’s is wel een hoog niveau van kennis en kunde nodig.

 

Fine & Kinney methode

De Fine & Kinney methode, genoemd naar de ontwikkelaars Martin Fine en George Kinney, is een methode voor het beoordelen van risico's en het nemen van beslissingen met betrekking tot veiligheid. Deze methode wordt vaak gebruikt in de context van inspecties en -evaluaties. Het doel is om een gestructureerde benadering te bieden voor het identificeren van risico's, het beoordelen van die risico's en het nemen van passende maatregelen om veiligheid te verbeteren.

Hier zijn de belangrijkste stappen en concepten in de Fine en Kinney-methode:

  1. Identificatie van risico's: in deze stap worden alle mogelijke bronnen van gevaar in een gebouw geïdentificeerd. Dit omvat alle zaken die in de RI&E aan bod komen.
  2. Beoordeling van brandrisico's: de geïdentificeerde risico's worden beoordeeld op basis van factoren zoals de waarschijnlijkheid op de gebeurtenis; de mogelijke effecten van de gebeurtenis en de blootstellingsduur. Risico's worden vaak gekwantificeerd op een schaal, waarbij de hoogste risico's de meeste aandacht krijgen.
  3. Ontwikkeling van strategieën: na het beoordelen van de risico's worden strategieën ontwikkeld om de risico's te verminderen. Dit kan onder meer het implementeren van preventiemaatregelen en het verbeteren van de bestrijdingsmiddelen en -systemen.
  4. Implementatie: de voorgestelde strategieën worden geïmplementeerd, wat inhoudt dat maatregelen worden genomen om de risico's te verminderen en de veiligheid te verbeteren.
  5. Monitoring en herziening: de veiligheidssituatie wordt regelmatig gecontroleerd en herzien om ervoor te zorgen dat de genomen maatregelen effectief zijn en dat nieuwe risico's worden geïdentificeerd en aangepakt.

De Fine en Kinney-methode biedt een gestructureerde aanpak om risico's te beoordelen en passende maatregelen te nemen om de veiligheid te verbeteren. Het is een waardevol instrument voor managers van bedrijven om de risico's te beheren en de veiligheid van mensen te waarborgen. Het benadrukt proactieve preventie en risicobeheersing als essentiële onderdelen van arbeidsveiligheid.